Mengurangkan Baki Pinjaman Rumah dengan KWSP





Entry ni ditulis untuk diriku juga sebagai ingatan. Ahaks. Mana tau aku nak keluarkan lagi for future. Takut lupa plak kan.. Anyway, ayahanda ku punyer prinsip jangan keluarkan duit kwsp eventhough  hanya akaun II. Aku dengan my hubby punyer prinsip, marilaa keluarkan akaun II, jadi bolehlaa saving duit masuk dalam ASB atau Tabung Haji ke kalau ada yang terlebih. Err.. Kalaulaa ada ek. So far, Alhamdulillah dapat keluarkan and duit gaji pula, kami boleh buat saving for our upcoming baby. InsyaALLAH.. tak lama lagi.
Okay, here's the step. 
Step below ni, step yang aku dan hubby buat masa nak mengurangkan baki pinjaman rumah. Untuk lebih lanjut, bolehlaa layari laman sesawang kwsp (Link)


1) Download borang baki pengurangan rumah dari KWSP (Link)
2) Pergi ke bank yang korang buat housing loan tu, and minta tolong customer service - housing loan untuk prepare satu surat untuk mengurangkan baki pinjaman rumah ni.
3) Boleh submit surat bank + borang baki pengurangan rumah (aku amek lump-sum) ke KWSP
4) Tunggu for 2 weeks, selalunya less than 2 weeks da settle. KWSP akan call, yang dia da keluarkan cheque and debit direct ke akaun bank (housing loan).
5) Call bank, and cheque status.
6) Alhamdulillah settled. InsyaALLAH.


Selalunya, macam aku, dapatlaa mengurangkan baki rumah dalam masa 6-7 bulan. InsyaALLAH. Jadi, tak payahlaa kita bayar housing loan dalam tempoh tu. And bolehlaa start menyimpan dalam saving account plak, Tapi kena check betul-betul dengan bank, bila kita kena bayar semula selepas buat pengurangan ni. Sebab takut plak tiba-tiba overdue, and terpaksa plak kena berdepan dengan interest. Tu yang tak suka kan. For us, kami ambil Islamic Bank punya prinsip. So, far, ok. But anyway, no harm untuk check and follow up dengan pihak bank. Ahaks.


Notes: Selepas mengeluarkan untuk pengurangan baki perumahan ni, untuk KWSP akaun II... hanya boleh dibuat selepas setahun je dari tarikh pengeluaran sebelum.


Nih mengikut pengalaman aku laa. Untuk segala peraturan baru dan pemahaman yang lebih mendalam, sila rujuk sendiri dengan KWSP dan bank untuk lebih informasi.

5 comments:

Anonymous said...

boleh la ko jadi customer service kat epf ye...aku da pencen... =)...

step 2 tu...bg kat bank format surat baki pinjaman yang download dari website atau amik dari kaunter epf...pasal kadang ade bank atau staff bank yang tak selalu wat surat baki pinjaman tu ter"miss" 1 info membuatkan proses pengeluaran menjadi lambat...yeah...sangat saket ati kan...orang yg proses borang tu pon nanti akan mengaruk time buat keje...hahahah =P (tapi ade bank yang selalu wat surat ni pon de gak silap..sila lah cek ye sebelum buat pengeluaran) dan pastikan tarikh surat baki pinjaman tidak melebihi 3 bulan semasa membuat pengeluaran...

k-na said...

thanks fhana... you're the best..!! ahaks. Rindu koo...!!!

Anonymous said...

hee...welkam...seb bek ingat lagi weh =P

Irfa said...

penah buat 2 kali,.,.skrg tengah tunggu cukup time nak buat lagi ;)

kayna said...

tuhlaa... sy pun nak buat lagi sekali tahun ni. InsyaALLAH. Tak pun, maybe tunggu tahun depan. Sebab nak kasi alang2 setahun straight tak yah byr.